Dünyanın farklı bölgeleri arasında gerçekleşen ekonomik ilişki ve faaliyetler neticesinde son yıllarda uluslararası ticaret hukuku her zamankinden daha fazla önem kazanmıştır.
Farklı ülkelerdeki ticari şirketlerin arasında iş ilişkisi kurulması, sürdürülmesi, sona ermesi ve aralarında çıkabilecek sorunların çözümü ile ilgilenen kurallar Uluslararası Ticaret Hukuku olarak adlandırılır.
Uluslararası ticaret hukuku ulusal ve uluslararsı olmak üzere iki hukuk her iki hukuk mevzuatınada tabidir.
Uluslararası Ticaret Hukuku başta olmak üzere, Ticaret Hukuku, Göçmenlik Hukuku veya diğer hukuk alanlarında uzman desteği almak için Lewis Hukuk ile iletişime geçiniz.
İthalat ve ihracat faaliyetlerinin artması, ekonominin her alanda önem kazanması uluslararası ticaret hukuku konusunda hukuk danışmanlığı ihtiyacını artırmıştır. Uluslararası ticaret hukuku kamu ve özel hukuk kapsamında düzenlemelere tabidir. Uluslararası mal satışı, sözleşmeler hukuku, teslim şekilleri, uyuşmazlıklar, ödeme şekilleri özel hukuk kapsamındadır. Uluslararası uyuşmazlık çözümü, korunma önlemleri, vergiler kamu hukukuna ait başlıklar arasında yer almaktadır.
Uluslararası ticaret hukuku mevzuatının en fazla kullanıldığı uygulama uluslararası mal alışverişine ilişkin sözleşmelerdir. Bu konuda milletlerarası mal satımına ilişkin sözleşmeler hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması (CISG)` konuya ilişkin başvurulabilecek temel mevzuattır.
Uluslararası ticari sözleşmeler birden çok hukuk sistemi ile irtibatlı ve yabancılık unsuru taşıyan sözleşmelerdir. Taraflar arasındaki, alım-satım, hizmet, yapım sözleşmeleri gibi uluslararası ticari sözleşmelerde bulunan hususlar, işin konusuna göre farklılık gösterebilir. Uyuşmazlıkları çözmek için olduğu gibi uyuşmazlıklardan kaçınmak için de uluslararası ticari sözleşmeler hazırlanması aşamasında hukuk desteği alınması gereklidir.
Milletlerarası ticari faaliyetlerde, sözleşmelerden doğabilecek olan uluslararası ticari uyuşmazlıklar üç şekilde çözülür.
Doğabilecek hukuk uyuşmazlıkları hangi yol ile çözüleceğinin sözleşmede yazılı olması gereklidir. Sözleşme hükümlerini yorumlarken tarafların mutabık olacağı hukukun belirlenmesi önemlidir. Sözleşme ile uyumlu bir hukuk seçilmelidir.
Uluslararası ticaretten doğan uyuşmazlıkların çözümü için en çok kullanılan yol tahkimdir. Sözlük anlamı hakem tayin etme olan tahkim, uluslararası ticari sözleşmelerden doğan uyuşmazlıkların tarafsız ve bağımsız hakemler ile görülmesini sağlar. Tahkim yolunun tercih edilmesinin sebebi uyuşmazlıkların hızlı ve etkin şekilde çözüme kavuşturulmasına imkân vermesidir. Uluslararası ticari tahkim, farklı ülkelerde farklı kanunlarla korunan ticari ilişkilerde, riskleri azaltmak ve uluslararası ticaret hukuku alanında birlik sağlamak için önemlidir.
Uluslararası ticaret faaliyetlerinde işlemler, sözleşmeler, düzenlemeler gibi hususlarda ortaya çıkan uyuşmazlıkların çözümü için tarafların ortak bir karar ile hukuk ilkeleri çerçevesinde konuya yaklaşmaları gereklidir. İşletmeler riskleri azaltmak için uluslararası ticaret hukuku alanında uzman hukuk avukatlarından destek almalıdır.
Kanada göçmenlik hukuk işlemleri alanında profesyonel hizmet almak için https://lewishukuk.com/ sitesi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.